Torte

Arašidova torta

Arašidova torta je sestavljena iz arašidove kreme, v enem delu se skrivajo mleti, praženi , arašidi, v drugem pa mleti slani praženi arašidi, druga krema pa je čokoladna krema. Biskvit pa je sestavljen iz čokolade, arašidovega namaza in mletih arašidov. 
 Torta je nekoliko višja, biskviti so malo debelejši, arašidova krema pa je kompaktna, ker vsebuje mlete arašide, čokoladna krema pa se skriva pod arašidovo kremo. 
Torta je nasitna in če jo režemo kot tanjše rezine, dobimo veliko komadov.

Arašidova torta
Prvo naredimo čokoladni ganache, potem arašidovo kremo, na koncu pa spečemo biskvite, da se kreme ohladijo in strdijo medtem ko pečemo biskvite.
Sestavine za torto velikosti 20 cm.
Arašidova torta

Sestavine in postopek:

Čokoladni ganache:

250 ml sladke smetane
250 ml temne čokolade

Sladko smetano segrejemo in jo prelijemo po čokoladi, mešamo da se čokolada raztopi. Ko se krema ohlaja, jo nekajkrat premešamo. Ohlajeno postavimo v hladilnik.

Arašidova krema

600 ml mleka
50 g škroba
120 g sladkorja
100 g bele čokolade
200 g mlečne čokolade
200 g mascarponeja
120 g arašidovega namaza
10 g želatine v prahu

150 g praženih, mletih arašidov 

80 g slanih, praženih, mletih arašidov

Postopek:

Škrob s sladkorjem in nekaj mleka premešamo, preostalo mleko segrejemo. V toplo mleko vkuhamo škrob, kuhamo do gostega. V še vroč škrob damo mlečno in belo čokolado, mešamo da se čokoladi stopita in da dobimo enotno kremo, nato dodamo želatino, ki jo pripravimo kot piše na navodilu.
 V mlačno kremo vmešamo mascarpone in arašidov namaz. Premešamo.

Od kreme odvzamemo 350 g kreme in v to vmešamo 80 g slanih, praženih mletih arašidov. 

V preostalo kremo pa vmešamo 150 g praženih, mletih arašidov.

Kremi shranimo v hladilnik.

Biskvit:

Spečemo tri bisvite.

Sestavine za en biskvit:

3 jajca
30 g sladkorja
50 g moke
30 g nesoljenih, praženih arašidov (mletih)
1/2 žličke pecilnega praška
40 g čokolade
1 polna žlica arašidovega namaza

Postopek:

Jajca s sladkorjem stepamo približno 10 minut, volumen se mora povečati.
Čokolado raztopimo, k raztopljeni čokoladi primešamo žlico arašidovega namaza. Nekoliko ohladimo in jo vmešamo k jajčni masi.
Presejano moko s pecilnim praškom in mletimi arašidi primešamo k jajčni masi, vmešamo jo ročno.

Na dno tortnega pekača damo peki papir in maso vlijemo v pekač. Pečemo na 180 stopinj 15 - 17 minut. Če je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem, če na njem ni mase oz je zobotrebec suh, je biskvit pečen.

Za navlažitev biskvita:

8 žlic ruma
3 žlice vode

Sestavljanje torte:

* nekaj arašidove kreme, v katero smo primešali neslane mlete arašide, shranimo, da z njo premažemo zunanjost torte.

Na servirni pladenj postavimo biskvit in ga navlažimo z mešanico ruma in vode. 

* Ganache razdelimo na dva dela, 
(če bomo torto okrasili z ganachem ga shranimo nekaj žlic). 

Na navlažen biskvit namažemo ganache, na ganache namažemo arašidovo kremo, približno 2 cm na debelo. Na arašidovo kremo pride drugi bisvit, katerega navlažimo, na njega namažemo ganache, na ganache pa namežemo arašidovo kremo s slanimi arašidi. Na to položimo tretji biskvit, katerega navlažimo.
Torto premažemo z arašidovo kremo in na njo nabrizgamo kupčke iz ganache kreme.

Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, še boljše pa bo, če bo torta v hladilniku preko noči.

Arašidova torta
Arašidova torta
Na prvi pogled se zdi, da je ogromno arašidove kreme, vendar ni tako, ker jo rabimo tudi za zunanjost torte. Arašidova krema je bolj kompaktna, torej ni tipična krema za torte. 
Arašidova torta
Spremljajte me tudi na facebooku in instagramu :) 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.