Kvašene in ostale dobrote

Božična štruca

Božična štruca vsebuje več vrst suhega sadja in božične začimbe. Vsako leto jo spečem že konec novembra ali na začetku decembra, da se do božiča razvije tista prava aroma. Zavijem jo v peki papir, nato še v aluminijasto folijo in jo položim v škatlo in v klet na hladno in tako počaka do božiča.

Božična štruca
V tem receptu je uporabljen pekač velikosti 28 cm, če želimo malo višjo štruco, jo spečemo v nekaj cetrimetrov manjšem pekaču.

Sestavine za eno božično štruco.

3 jajca
4 žlice medu
150 g moke
150 g ržene moke 
200 g zmehčanega masla
3 žličke pecilnega praška
6 žlic ruma
100 g rozin
100 g suhih marelic
100 g suhih fig
100 g suhih sliv
30 g citronata 
30 g arancinov
50 g grobo narezanih orehov
1/2 žličke cimeta
Kardamon po okusu (mleti)
Mleti klinčki po okusu
Pimet po okusu
7 žlic mleka

Najprej rozine prelijemo z rumom, vsaj eno uro jih pustimo v rumu. Suho sadje narežemo čimbolj na drobno. Arancine in citronat ne režemo.

Jajca stepemo, dodamo začimbe, zmehčano maslo in na to presejemo belo in pirino moko s pecilnim praškom. Premešamo in na koncu dolijemo mleko. Rozine precedimo, tekočino ki je ostala, dolijemo k masi iz jajc in moke.
K masi dodamo vso suho sadje, arancine, citronat in orehe. Narahlo pregnetemo. Če se nam zdi masa presuha, ji dodamo še nekaj mleka.

Pekač premažemo z maslom in posujemo z moko in v njega razdelimo maso.

Božično štruco pečemo na 180 stopinj, približno 1 uro. Proti koncu peke pogledamo če je štruca že pečena, če še ni, jo pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še naprej.

Najboljše je, da z zobotrebcem preverimo če je štruca pečena, če je zobotrebec suh, je štruca pečena.

Ko jo vzamemo iz pečice, počakamo 10 - 15 minut, nato jo previdno zvrnemo iz pekača in pustimo da se popolnoma ohladi.

Ohlajeno narežemo in ponudimo, če pa jo ne bomo ponudili takoj, je ne razrežemo, ampak celo shranimo. 


*namesto pirine moke, lahko uporabimo samo belo moko




Božična štruca

Božična štruca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.