Slane dobrote

Čebulni kruh

Čebulni kruh, je meni nekaj posebnega, zaradi svojega specifičnega okusa in ker gre lepo k jedem z žara. Za še boljšo aromo pa poskrbita sveži drobnjak in rožmarin.

Čebulni kruh
Sestavine:

700 g moke
150 ml tople vode
150 ml toplega mleka
1/2 kocke kvasa
1 žlica sladkorja
2 žlički soli
100 g olja
150 g očiščene, narezane čebule
1 šop drobnjaka
1 žlička svežega, drobno narezanega rožmarina

Na drobno narežemo čebulo in jo do rumene barve prepražimo na olju. Ohladimo jo. Drobnjak narežemo na drobno.

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo mu malo sladkorja in zalijemo z malo toplega mleka. Pustimo da vzhaja.

V posodo damo moko in na sredini naredimo luknjo, v luknjo stresemo vzhajan kvas in sladkor. Na rob posode damo sol in pregnetemo. Nato dodamo še drobnjak, rožmarin, čebulo in olje. Z rokami gnetemo, dokler ne dobimo mehko in prožno testo. Testo pustimo vzajati približno 30 minut, da se testo podvoji.
Nato testo še enkrat pregnetemo in oblikujemo hlebček in ga položimo na pekač. Hlebček pokrijemo in ga pustimo vzhajati še 20 minut. 
Hlebček pred peko premažemo s mlačno vodo in na vrhu z nožem zarežemo 3 črte.

Pečico segrejemo na 220° C in ga pri tej temperaturi pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 190° C in kruh pečemo še približno 30 minut.

Ko je kruh pečen, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo da se ohladi. Pokrijemo ga zato, da bo zunanjost mehka. 
Čebulni kruh
Čebulni kruh

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.