Torte

Doboš torta

Doboš torta je najbolj znana Madžarska torta, pri nas in po svetu. Ime je dobila po Jožefu C. Dobošu, ki je torto prvič spekel leta 1885 za madžarsko narodno razstavo. Jožef C. Doboš je hotel ustvariti sladico, ki bo ostala sveža in okusna več dni. Torta z osmimi plastmi biskvita in s prvo pravo čokoladno kremo je hitro osvojila srca ljudi.
Ta recept sem dobila od prababice. 
Doboš torta
Biskvit:

8 jajc
100 g sladkorja
130 g moke
1 pecilni prašek
50 g zmehčanega masla

Krema:

4 jajca
150 g sladkorja
150 g jedilne čokolade
1 vanilijev sladkor
240 g masla
Glazura:
120 g sladkorja

Priprava:

Na peko papir narišemo kroge premera 26 cm, spekli bomo osem biskvitnih oblatov.
Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem (50 g sladkorja), beljake s sladkorjem stepemo v čvrsti sneg (50 g sladkorja). V rumenjakovo zmes vmešamo moko s pecilnim praškom, nato pa še beljakov sneg. Biskvitno maso namažemo na pripravljene peko papirje (za vsak biskvit vzamemo 3 polne žlice mase, torej 3x8). Vsak kos papirja prenesemo na pekač in pečemo v prej ogreti pečici na 180° C, do zlato rumene barve.
Jajca in sladkor penasto stepemo in skuhamo na pari do gostega. V jajčno zmes dodamo čokolado in mešao tako dolgo, da se čokolada raztopi. Kremo ohladimo. Margarino penasto stepemo in jo združimo s kremo.

Malo kreme prihranimo, za okrasitev zunanjosti.

Torto sestavimo tako, da vsak biskvit premažemo s kremo in pokrijemo z naslednjim biskvitom, vendar zadnji biskvit ne premažemo s kremo, ampak ga prelijemo s karamelo, na torto ga položimo ko je že namazan s karamelo in narezan.

Glazura

Sladkor raztopimo v posodi z debelim dnom. Karamelo prelijemo po biskvitu, nož namažemo z maslom in hitro razrežemo na 12 kosov. Na torto nabrizgamo 12 kupčkov in na vsakega položimo biskvit s karamelo.
Doboš torta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.