Kvašene in ostale dobrote

Dvobarvna sladka štruca

Dvobarvna sladka štruca, je bolj zahtevna za pripravo, vendar nas nagradi s svojim prelepim videzom in krasnim okusom. Štruca v sebi skriva kokos, piškote in kakav. Ta sladka štruca je prava za zajtrk zato jo pripravimo en dan prej, da lahko že zjutraj uživamo v njeni družbi. Super paše k beli kavi ali toplemu mleku. Pravo razvajanje za zimske dni.
Dvobarvna sladka štruca
Svetlo testo:

300 g mehke moke
50 g sladkorja
1/2 čajne žličke soli
1,5 dl mleka
15 g kvasa
100 g masla

Kakaovo testo:

300 g mehke moke
2 jedilni žlici kakava
15 g kvasa
50 g sladkorja
1/2 čajne žličke soli
1,5 dl mleka
100 g masla

Kokosov nadev za temno testo:

70 g kokosa
2 jedilni žlici sladkorja
50 ml sladke smetane
20 g pudinga v prahu (lahko tudi malo več)

Piškotni nadev za svetlo testo:

80 g mletih piškotov
50 ml sladke smetane
2 jedilni žlici čokolade v prahu
1/2 jedilne žlice kakava
1 jedilna žlica sladkorja

Priprava:

Vse sestavine so naj sobne temperature.
Najprej pripravimo nadeva. Za kokosov nadev segrejemo sladko smetano. Kokos, sladkor in puding premešamo in prelijemo s sladko smetano in premešamo. Če se nam zdi masa presuha ji dolijemo še malo smetane. Masa mora biti lepo mazava.
Piškotni nadev. Sladko smetano segrejemo. Mlete pišote, sladkor, kakav in čokolado v prahu premešamo in polijemo s sladko smetano, vse skupaj dobro preme'šamo.
Svetlo testo
Pripravimo kvasec:
Mleko segrejemo, pazimo da ni prevroče. V skodelico zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke, prelijemo z nekaj žlicami toplega mleka. Pustimo da vzhaja.
V skledo presejemo moko, na sredino naredimo jamico. Na rob moke damo sol. V jamico damo sladkor, preostalo mleko in kvasec. Pregnetemo, da začnemo dobivati enotno testo, na koncu dodamo zmehčano maslo. Gnetemo tako dolgo da dobimo mehko in gladko testo.
Kakavovo testo
Pripravimo isto kot svetlo testo, samo da moki dodamo kakav.
Testo naj vzhaja 20 minut. Medtem pripravimo pekač, premažemo ga z maslom.
Ko je testo vzhajalo ga razdelimo na tri enake dele, tako naredimo tudi s kakaovim testom.
Vzamemo en komad svetlega testa in ga premažemo s piškotnim nadevom, nadev namažemo skoraj do polovice testa in ga zavijemo kot rolado, zvitek še malo povaljamo. Zvitek damo v namaščen pekač. Sedaj vzamemo kakaovo testo, ga razvaljamo, premažemo s kokosovim nadevom, zvijemo in še malo povaljamo. Testo položimo zraven svetlega testa. Spet vzamemo svetlo testo in ga premažemo s piškotnim nadevom in vse ponovimo kot prej, to testo položimo zraven temnega testa. S preostalim testom vse ponovimo kot prej, vendar sedaj kakaovo testo položimo na svetlo testo, zraven njega damo svetlo testo in zraven svetlega testa spet pride kakaovo testo. Štruco prebodemo in jo premažemo s sladko smetano. Pečico segrejemo na 180°C in pečemo približno 40 minut.

Ko je štruca pečena, jo pustimo še približno 15 minut v pekaču, potem pa jo previdno vzamemo iz pekača. Pustimo jo, da se ohladi.
Dvobarvna sladka štruca
Dvobarvna sladka štruca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.