Ostale sladice

Esterhazy rolada

Esterhazy rolada, z njo hitro nadomestimo Esterhazy torto.
Vsi ljubitelji slaščic poznamo torto Esterhazy, ki velja kot vrhunec srednjeevropske slaščičarske tradicije. Danes so bolj znane Esterhazy rezine. Originalni recept je seveda skrivnost, zato vsak posvoje naredi to tradicionalno sladico.

Ker se nam ne ljubi vedno peči tort ali rezin in ker so okrog mene sami ljubitelji Esterhazy torte, je nastala moja verzija Esterhazy rolade. Pa ne pozabimo da je prava sladka bomba.

Esterhazy rolada
Mere notranje strani pekača, približno 24 x 36 cm

Sestavine za testo:

6 večjih beljakov
120 g sladkorja
70 g mletih mandljev (ali lešnikov)
40 g moke

Krema:

6 rumenjakov
100 g sladkorja
120 g masla
30 g sladkorja v prahu
4 žlice češnjevega žganja ali konjaka 

Glazura:

1 žlica marelične marmelade

Sladkorni led:

60 g sladkorja
1 žlica vode

Če želite lahko dodate en beljak in več sladkorja. Sama nisem hotela pretiravati s sladkorjem, ker je rolada že tako dovolj sladka. 

20 g temne čokolade (za črte)

* Lahko pa rolado prelijemo z belo čokolado.


Priprava:

Beljake stepemo v čvrst sneg, nato postopoma dodajamo sladkor. Z metlico narahlo vmešamo mlete madlje in moko.
Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Pekač obložimo s peki papirjem in na njega enakomerno namažemo beljakovo maso.
Pečemo 10 - 13 minut.

Pečen bisvit s peki papirjem zavijemo v rolado (če nam je lažje, odstranimo peki papir in testo zavijemo v rolado z čisto kuhinjsko krpo).

Ko se bisvit ohlaja, pripravimo kremo.

Rumenjake s sladkorjem pri višji hitrosti mešamo približno 3 minute. Nato kremo naprej kuhamo nad vodno kopeljo in stalno mešamo, krema je gotova, ko dobimo gosto kremo. Ohladimo.

Maslo penasto umešamo s sladkorjem v prahu in nato vmešamo rumenjakovo kremo, nato pa še češnjev liker ali konjak.

2 žlici kreme shranimo, da bomo okrasili konca rolade.

Ohlajeno testo previdno odvijemo in ga enakomerno premažemo s rumenjakovo kremo, 2 cm roba pustimo prazna. Zavijemo v rolado.

Marelično marmelado segrejemo in z njo premažemo rolado, počakamo 10 - 15 minut da se ohladi

Čokolado raztopimo.

Sladkor v prahu zmešamo z vodo, da dobimo enakomerno maso. Prelijmo po roladi, če je potrebno sladkorni led še razmažemo. Po sladkornem ledu narišemo navpične črte, s leseno palčko ali ostrim nožem povlečemo vzporedne črte da dobimo značilen vzorec. Konca rolade namažemo s kremo in okrasimo z mletimi mandlji.

Rolado postavimo za 2 uri vhladilnik.
Esterhazy rolada

Esterhazy rolada

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.