Kvašene in ostale dobrote

Korenčkovo skutina potica

Korenčkovo skutina potica, je res nekoliko drugačna potica, vendar ni nič manj okusna od klasičnih potic. Ljubiteljem korenja in skute bo všeč, mogoče pa prepriča še ljubitelje klasičnih potic. Prava potica za velikonočne praznike, saj ne sme manjkati na praznični mizi.

Korenčkovo skutina potica
Testo

400 g moke
200 g moke tipa 1100
30 g kvasa
3 rumenjaki
30 g sladkorja
250 ml mlačnega mleka
1 žlička soli
50 g zmehčanega masla
25 olja

Nadev

400 g puste skute
330 g naribanega korenja
2 žlici kisele smetane
100 g piškotnih drobtin
2 beljaka
100 g sladkorja (lahko damo več sladkorja, ker potica ni sladka)
Vanilijev sladkor
Pomarančna lupinica
Sok ene manjše pomaranče
Muškatni orešček po okusu

Priprava testa

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in nekaj žlic toplega mleka, pustimo da vzaja. V posodo presejemo obe moki, na rob posode damo sol, dodamo rumenjake, sladkor, preostalo toplo mleko in vzahjan kvas. Zamesimo testo in na koncu dodamo zmehčano maslo in olje. Ko je testo dobro premešano, pustimo da vzaja na toplem.

Nadev:

Korenje naribamo. V posodo damo sladkor, ko se začne topiti dodamo korenje. Med mešanjem kuhamo tako dolgo da se sladkor raztopi. Korenje ohladimo.
V posodo damo skuto, kiselo smetano, pomarančni sok in lupinico, sladkor, razvžrkljana beljaka, korenje, muškatni orešček in premešamo. Dodamo piškotne drobtine in še en krat premešamo. Nadev pustimo na sobni temperaturi.

Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo na pravokotnik. Testo enakomerno premažemo z nadevom in ga zvijemo v zvitek, ter prestavimo v potičnik.
Potico pustimo še en čas vzhajati. Pred peko jo po želji premažemo s stepenim jajcem in jo na več mestih globoko prebodemo.
Ko je dovolj vzhajana jo prestavimo v vročo pečico in jo pečemo približno 50 minut na 180 ° C.

Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu.



Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.