Rezine

Jabolčno karamelne rezine

Jabolčno karamelne rezine, rezine zanimivega okusa in videza. Sestavljene so iz jabolčnega moussa, karamelnega moussa in jabolčnega želeja. Rezine vzamejo malo več časa za pripravo, vendar je trud na koncu poplačan.

Jabolčno karamelne rezine
Jabolčno karamelne rezine

Sestavine in priprava:

Sestavine so za pekač 30 x 20 cm

Biskvit:

5 jajc
50 g sladkorja
90 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1 žlica olja
2 žlici vode

Rumenjake stepemo s sladkorjem, stepamo tako dolgo da se volumen podvoji. Dodamo moko s pecilnim praškom, olje in vodo. Premešamo. Beljake stepemo in jih z metlico vmešamo v rumenjakovo maso. 

Pekač obložimo s peki papirjem in po njem razporedimo maso. Pečemo na 180 stopinj, približno 15 minut. Če je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem. 

Biskvit ohladimo in ga prerežemo, da dobimo dva enaka biskvita.

Jabolčni mousse:

300 g jabolk
200 ml vode
1 žlica limoninega soka
1 žlica sladkorja 
1/2 žličke cimeta

10 g želatine v prahu
200 ml sladke smetane

Jabolke očistimo, naražemo na kocke. Jabolke skuhamo v vodi, kateri smo dodali limonin sok, cimet, sladkor. Ko so jabolke kuhane, jih precedimo, tekočino shranimo. 
Jabolke pretlačimo v pire, dobiti moramo od 250 - 260 g pireja. Želatini dodamo 2 žlici vode, počakamo da nabrekne. Jabolčni pire pristavimo na ogenj, počakamo da se segreje, nato mu primešamo želatino, ne kuhamo več. Pazimo da se želatina in jabolčni pire povežeta.

Ohladimo.

Sladko smetano stepemo in jo počasi vmešamo v jabolčni pire.

Prvi biskvit postavimo na pladenj, okrog njega položimo obroč in/ali acetatno folijo. Biskvit navlažimo s jabolčnim sokom, ki nam je ostal od kuhanja jabolk. Nato namažemo jabolčni mousse. Za 15 minut postavimo v zamrzovalnik, ali za pol ure v hladilnik.

Ko je biskvit v zamrzovalniku oz v hladilniku, naredimo karamelni mousse.

Karamelni mousse:

150 g sladkorja
2 žlici vode
3 rumenjaki
1 žlica sladkorja
150 ml sladke smetane

10 g želatine v prahu
150 ml sladke  smetane
Noževa konica soli


V posodo damo sladkor in vodo, počakamo da se sladkor stopi. Ko bo sladkor začel vreti, znižamo temperaturo, da se nam ne zažge. Ne mešamo.
Rumenjake stepemo z eno žlico sladkorja. Sladko smetano segrejemo in ji vlijemo stepene rumenjake, kuhamo 2 minuti.
 Ko dobimo karamelo (zlato rumeno barve), jo odstavimo z ognja in ji dolijemo segreto sladko smetano s rumenjaki. Vrnemo na ogenj in še eno minuto kuhamo, neprestano mešamo.

Želatini dodamo 2 žlici vode, počakamo da nabreke in jo vmešamo v karamelno kremo.

150 ml sladke smetane stepemo in jo vmešamo v karamelno kremo. Kremi na koncu vmešamo noževo konico soli.

Pecivo vzamemo iz zamrzovalnika oz hladilnika in navlažimo biskvit. Karamelni mousse prelijemo po drugem biskvitu.
Pecivo položimo v hladilnik.

Jabolčni žele

2 srednje veliki jabolki
Žlica masla
1/2 žličke cimeta

2 žlici jabolčnega soka ali vode
5 g želatine v prahu

40 g sladkorja

Jabolke očistimo in narežemo. Maslo damo v ponev in ga na zmernem ognju raztopimo. Jabolke stresemo v ponev, posujemo jih s cimetom in dobro premešamo. Dušimo jih do mehkega.
V drugi ponvi raztopimo sladkor, da dobimo karamelo. Ko so jabolka mehka jih prelijemo s karamalo, na ognju jih pustimo še 2 minuti.
Nato jabolka s paličnim mešalnikom zmeljemo.
Želatini dodamo žlico vode in počakamo da nabrekne. Jabolčni sok ali vodo segrejemo, primešamo želatino. Raztopljeno želatino primešamo k mletim jabolkam, dobro premešamo, da se želatina in jabolka združijo.

Jabolčni žele prelijemo po karameli. 

Preden pecivo postrežemo, naj je nekaj ur v hladilniku, še boljše pa je, če bo v hladilniku preko noči.

Pecivo razrežemo s nekoliko vlažnim nožem. 
 
Jabolčno karamelne rezine
Lahko me spremljate tudi na facebooku in instagramu - 
Rock'n' roll kuhalnica 
Klik še do ene jabolčne sladice: Panna cotta z jabolki





31.08.2020

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.