Kvašene in ostale dobrote

Jagodna pletenica

Jagodna pletenica, mehka in okusna pletenica, katera vsebuje sveže jagode in jagodno marmelado. Primerna je za zajtrk in za sladico.
Jagodna pletenica
Sestavine:

500 g moke
1 suhi kvas (7 g)
70 g sladkorja
1/2 žličke soli
2 rumenjaka
2 žlici ruma
200 ml mlačnega mleka
70 ml olja
Limonina lupinica

Za nadev

Približno 180 g jagod
100 - 130 g jagodne marmelade

Za premaz

1 rumenjak
Malo mleka

Postopek

Moko presejemo v posodo in jo zmešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Jajce razžvrkljamo z rumom in limonino lupinico. Moki prilijemo mleko, rumenjake in olje. Zgnetemo v gladko testo, ki ga pustimo vzhajati.

Ko testo vzhaja, jagode očistimo in jih narežemo na lističe.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik in ga razrežemo po dolžini na 3 enake dele, trakove. Vsak trak na tanko premažemo z jagodno marmelado, robove pustimo prazne in na marmelado položimo jagode. Robove testa premažemo z beljakom in testo prepognemo po jagodah, robove testa s prsti pritisnemo skupaj. Spletemo pletenico.
Pletenico pustimo vhajati še približno 30 minut. Pečico segrejemo na 200°. Pred pečenjem pletenico premažemo z rumenjakom in mlekom.
Pletenico pečemo približno 30 minut, po 20 minutah, temperaturo pečice zmanjšamo na 180°.

Ko je pletenica pečena jo vzamemo iz pečice in jo pokrijemo s krpo in pustimo da se ohladi.
testo za jagodno pletenico
Jagodna pletenica
Jagodna pletenica
Košček jagodne pletenice
Cela jagodna pletenica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.