Ostale sladice

Kostanjeva sladka pregreha

Kostanjeva sladka pregreha je krasna jesenska sladica katera vsebuje testo iz ajdove moke, kostanjev nadev, prelita pa je s slasto čokolado. 
Sladica je kompaktna, torej ni kremasta, pa še enostavna je za pripravo, no če odštejemo kuhanje in čiščenje kostanjev. 
Lahko jo pripravimo ko je čas kostanjev ali pa za božič, da popestrijo božično mizo z nekoliko drugačnim okusom. 
Kostanjeva sladka pregreha
Sestavine za pekač velikosti 29x23 cm

Testo:

300 g ajdove moke
2 rumenjaka
150 g zmehčanega masla
100 g sladkorja
5 jedilnih žlic vode

Rumenjaka stepemo s sladkorjem, dodamo presejano moko, zmehčano maslo in vodo. Zgnetemo v gladko testo. Testo postavimo v hladilnik za približno 30 minut.

Nadev:

700 g kuhanega kostanjevega mesa (uporabimo lahko tudi kupljen kostanjev pire)
120 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
200 ml mlačnega mleka
2 jedilni žlici ajdove moke
2 jedilni žlici čokolade v prahu
rum po okusu
2 beljaka

Kostanje skuhamo in iztisnemo kostanjevo meso. Nato kostanje zmečkamo in jim dodamo sladkor, ajdovo moko, čokolado v prahu, premešamo in prelijemo s toplim mlekom. Vse skupaj dobro premešamo in maso prelijemo z malo ruma. Beljaka narahlo stepemo in ju dodamo h kostanjevi masi in dobro premešamo.

Ko je nadev pripravljen, testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo po pekaču, katerega smo obložili s peko papirjem. Če nam je lažje, lahko testo razvaljamo na pomokani delovni površini in ga prenesemo v pekač. Testo nekajkrat prepikamo z vilico in ga pečemo na 180 stopinj, 10 minut.

Na pečeno testo porazdelimo kostajev nadev in ga zravnamo.
Testo pred peko
Testo in kostanjev nadev
Beljakov preliv za po kostanjevem nadevu:

2 beljaka
50 g sladkorja
50 ml mleka
100 g kostanjev, pustimo manjše koščke

Beljaka stepemo s sladkorjem, na koncu dolijemo mleko in vmešamo kostanje.
Beljake prelijemo po kostanjevem nadevu.

Pecivo vrnemo v pečico in pečemo še približno 15 minut oz da beljaki postanejo zlato rumene barve (na dotik ne smejo biti lepljivi).
Pečeno pecivo
Pečeno pecivo popolnoma ohladimo in ga prelijemo s čokoladno glazuro. Narežemo na rezine.

Čokoladna glazura:

200 g čokolade
40 g masla
3 žlice vode

Čokolado, maslo in vodo pristavimo na ogenj in mešamo tako dolgo da se čokolada raztopi. Čokoladno glazuro polijemo po pecivu in zravnamo.




Kostanjeva sladka pregreha
Kostanjeva sladka pregreha
Kostanjeva sladka pregreha

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.