Krompirjeva torta, ja prav ste prebrali, krompirjeva. To je en res star recept, vendar kljub temu zelo zanimiv. Ta recept je od moje prababice, z vami ga delim, ker ne bi rada da stari recepti utonejo v pozabo. Hitra je za pripravo, okusna, pa še noben ne ugane iz česa je torta.
Okus torte narahlo spominja na kostanje.
Recept je za torto velikosti 20 cm
Biskvit:
5 jajc
5 žlic sladkorja
4 žlic moke
1, 5 žlice kakava
Rumenjake stepemo s sladkorjem na najvišji hitrosti, približno 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko in kakav, nežno vmešamo. Beljake s ščepcem soli stepemo v sneg. Beljakov sneg narahlo vmešamo v rumenjakovo maso.
Maso enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo na 180 stopinj, približno 20 minut.
Če je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem, če je zobotrebec suh, je biskvit pečen.
Ohlajen biskvit prerežemo na tri enake plasti.
Krema:
350 g kuhanega krompirja
150 g kuhanega korenja
150 g sladkorja v prahu
170 g masla
60 g mletih orehov
1 vanilijev sladkor
3 žlice ruma
Za premazati biskvite:
malinova marmelada
Kuhan krompir in korenček pretlačimo. Maslo stepemo s sladkorjem v prahu in vmešamo h krompirju in korenčku. Nato krompirjevi masi vmešamo orehe, vanilijev sladkor in rum. Mešamo tako dolgo, da dobimo enotno maso.
Kremo razdelimo na tri enake dele, če bomo torto premazali in okrasili s krompirjevo kremo,
Prvi biskvit položimo na pladenj in ga premažemo z malinovo marmelado, na marmelado namažemo krompirjevo kremo, na kremo položimo drugi biskvit, katerega premažemo z malinovo marmelado, na marmelado namažemo krompirjevo kremo, na kremo položimo tretji biskvit, katerega spet premažemo z malinovo marmelado na katero namažemo krompirjevo kremo.
Zunanjost torte pemažemo s krompirjevo kremo in okrasimo z mletimi ali celimi orehi.
Torto hranimo v hladiniku.