Kvašene in ostale dobrote

Kvašeni gumbki

Kvašeni gumbki za tem nenavadnim imenom se skriva kvašeno slano pecivo. Gumbki so mehki, nadev pa je zelo okusen, saj se v njem skrivajo jajca, sir, parmezan, origano in bazilika. Za njihovo pripravo si je potrebno vzeti malo več časa, vendar je na koncu ves trud poplačan.

Kvašeni gumbki

Sestavine:

1 kg ostre moke
1 kocka kvasa
2 žlički sladkorja
4 žličke soli
300 ml mleka
200 ml vode
100 g olivnega olja
Nadev:

2 večji jajci
150 g sira gavda, narezanega na drobne kocke
4 jedilne žlice naribanega parmezana
3 čajne žličke origana
3 čajne žličke bazilike

Za premaz celih krogov: beljak

Za premaz gumbkov: rumenjak
Priprava:

Najprej pripravimo kvas. Mleko in vodo segrejemo (lahko združimo in vse skupaj segrejemo). Kvas nadrobimo v skodelico in dodamo sladkor, prelijemo z nekaj toplega mleka. Pustimo da vzhaja.

Moko presejemo, na rob damo sol, na sredino počasi dolijemo mleko in vodo. Dodamo vzhajan kvas, narahlo pregnetemo, dodamo jajci in še malo pregnetemo, nato dolijemo olivno olje in gnetemo da dobimo gladko testo.
Testo pustimo vzhajati na toplem približno 1 uro.

Medtem ko, testo vzhaja pripravimo nadev:

Jajci najprej razžvrkljamo, nato solimo, popramo, dodamo origano, baziliko, nariban parmezan in na drobno narezan sir. Dobro premešamo in pustimo stati na sobni temperaturi.

Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, nato testo razvaljamo. Izrežemo kroge. Polovico krogov pustimo cele, nato vzamemo manjši okrogli model in na preostali polovici, izrežemo manjši krog.

Kvašene rožice
Kvašene rožice
Kvašene rožice
Kvašene rožice
Cele kroge preložimo na pekač in jih premažemo z beljakom, na vsak krog položimo kroge z luknjo. V vsak kvašen gumbek damo 
1 - 2 žlici nadeva. Pustimo vzhajati še 15 minut. Pred peko jih premažemo z rumenjakom.

Kvašene gumbke pečemo na 200 stopinj, 12 - 15 minut. 

Če nam zmanjka nadeva, ga še naredimo pol mase ali celo maso, odvisno je kako velike luknje imamo in koliko nadeva gre v njih. 

Kvašeni gumbki se priležejo za malico, kosilo, večerjo... 😉 Poskusite jih, mogoče pa vam bodo všeč, pa še otroci vam lahko pomagajo pri izrezovanju krogecev 🙂
Kvašeni gumbki
Kvašeni gumbki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.