Kvašene in ostale dobrote

Mandljevo marcipanova potica

Mandljevo marcipanova potica, je nekoliko drugačnega okusa, saj že njeno ime pove, da vsebuje mandlje in marcipan. Okus marcipana v potici ni premočen, tako da je prepričala tudi vse, ki niso ljubitelji marcipana. Potica ostae mehka in okusna tudi nekaj dni.
Ta potica je bila med finalisti za naj potico 2019.
TESTO:

600 g moke
30 – 40 g kvasa
1 žlička soli
2 dl mleka
100 g masla
1 rumenjak
1 jajce
50 g sladkorja
1 vanilijev sladkor (bourbon)

NADEV:

320 g mandljev
130 g marcipana
60 g suhih brusnic
2 jajci
140 g kisle smetane
30 g masla
70 g sladkorja
Noževa konica pimeta
Noževa konica cimeta
2 žlici ruma
2 žlici vode v kateri smo namakali brusnice (brusnice pustijo aromo)
Po želji nadevu dodamo 2-3 kapljice mandljeve arome

POSTOPEK:

Vse sestavine naj imajo sobno temperaturo.

Pred pripravo testa, damo suhe brusnice namakati v vodo in pripravimo mandlje. Mandlje olupimo (stresemo jih v krop, nekaj minut jih pustimo namakati v vroči vodi, potem jih odcedimo in vsakemu posebej odstranimo lupino, očiščene pustimo da se posušijo.

Priprava testa. 
Najprej pripravimo kvas, v manjši posodici v mlačnem mleku raztopimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in ga pustimo vzhajati. Moko presejemo v posodo in v sredini naredimo luknjico, v njo stresemo vzhajan kvas. Na rob posode dodamo sol, pazimo da sol ne pride v stik s kvasom. Sladkor, zmehčano maslo, rumenjak, jajce in vanilijev sladkor zgnetemo v testo, ki ga pustimo vzhajati. Testo vzhajamo približno 1 uro oziroma da se prostornina testa podvoji. Medtem pripravimo nadev. Brusnice precedimo, tekočino pa shranimo. Očiščene mandlje zmeljemo. Mandljem dodamo jajci, kateri smo ročno stepli, kislo smetano, zmehčano maslo, sladkor, noževo konico pimeta in cimeta, dve žlici ruma, dve žlici vode v kateri smo namakali brusnice na koncu dodamo brusnice. Nadev dobro premešamo in v njega naribamo marcipan in spet premešamo. Če se nam nadev zdi presuh mu lahko dodamo še malo kisle smetane.

 Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potico zvijemo in jo damo v model. Potica naj vzhaja v modelu približno 1 uro. Ko je dovolj vzhajala jo prebodemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo damo v pečico na 180 stopinj. Pečemo približno 1 uro, odvisno od pečice. Ko je potica pečena jo pustimo da se ohladi, ohlajeno previdno zvrnemo na desko, jo posujemo z mletim sladkorjem in postrežemo.
Mandljevo marcipanova potica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.