Melisin sirup, ko imamo na vrtu veliko melise, lahko iz nje pripravimo odličen sirup, katerega lahko pijemo poleti in tudi v zimskih mesecih.
Sestavine:
800 - 1000 g svežih melisinih listov
6 l vode
2 žlici citronske kisline
2 pomaranči
2 limoni
Meliso natrgamo v posodo in ji dolijemo 6 litrov vode, dodamo ji citronsko kislino, limone in pomaranče narezane na kolobarje. Pokrijemo in pustimo stati 24 ur.
Za naslednji dan si pripravimo:
30 g svežih melisinih listov
4 kg sladkorja
Naslednji dan pripravimo steklenice, dobro jih operemo in jih položimo za 20 minut v pečico, ogreto na 110 stopinj, pokrovčke pa prekuhamo.
Ko imamo steklenice pripravljene, tekočino precedimo čez cedilo in melisine liste ožamemo in jih zavržemo.
Od 4 kg sladkorja odvzamemo 300 g sladkorja in ga pomešamo s melisinimi listi, ter zmeljemo v pasto.
K tekočini ki smo jo precedili, dodamo sladkor in melisino pasto in pristavimo na ogenj. Kuhamo na počasnem ognju in ko začne vreti, kuhamo še 10 minut.
Sirup precedimo v steklenice skozi cedilo, na katero damo gazo.
Steklenice pokrijemo in pustimo da se počasi ohladijo.