Kvašene in ostale dobrote

Mešan pirin kruh

Mešan pirin kruh, je kruh s hrustljavo skorjo in mehko sredico. Kruh je zelo nasiten, okusen in svež ostane nekaj dni. Zelo se ujame s maslom, super pa je tudi brez vsega, kar tako za malico. 
Kruh je sestavljen iz polnozrnate pirine moke, ržene moke in praženih, mletih bučnih semen. 
Mešan pirin kruh
Mešan pirin kruh
Sestavine za dva manjša hlebčka ali za en večji hlebec:

500 g polnozrnate pirine moke
300 g ržene moke
100 g bele moke
100 g praženih, mletih semen
1 kocka kvasa
700 ml mlačne vode
100 ml olja
1 žlička sladkorja
3 ravne žličke soli
2 žlici kisle smetane (lahko izpustite)

Postopek priprave:

Prvo v ponvi brez maščobe prepražimo bučna semena, občasno jih premešamo. Pražena semena zmeljemo.

Sedaj pripravimo kvasec, v malo mlačne vode nadrobimo kvas, dodamo sladkor in žličko moke, premešamo in pustimo da začne delovati.

V posodo presejemo vse tri vrste moke, dodamo bučna semena, na sredimo vlijemo kvasec, preostalo vodo, ob rob posode damo sol. Premešamo.
Nato med mešanjem postopoma dolivamo olje in dodamo kislo smetano. Testo gnetemo prbližno 10 minut oz da se odlepi od posode. 

Testo je precej mehko. Posodo v kateri bo vzajalo, pomokamo po dnu, testo pomokamo tudi po vrhu. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem, nekje 30 - 40 minut. 

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga z rokami nežno pregnetemo. 
Pregneteno testo oblikujemo v hlebec damo  košarico, ki smo jo pokrili s kuhinjsko krpo, krpo pomokamo. Ko je testo v košarici, ga pomokamo tudi po vrhu, košarico pokrijemo s kuhinjsko krpo. Testo naj spet vzhaja 30 - 40 minut.

Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Pekač lahko obložimo s peko papirjem. Sedaj testo previdno zvrnemo na pekač, testo bo začelo lesti narazen, zato na hitro oblikujemo hlebec. Hlebec na več mestih prerežemo z ostrim nožem ali britvico. Če ga želimo okrasiti z bučnimi semeni, ga na tistem delu kjer želimo imeti bučna semena, premažemo z vodo in na vlažen del položimo bučna semena.

V pečico damo lonček z vrelo vodo, da se bo med peko kruha ustvarjala sopara.

Pekač položimo v pečico, 20 minut pečemo na 220 stopinj, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj in kruh pečemo še približno 30 minut.

Pečeni kruh vzamemo iz pečice in hlebec damo na mrežo in ga pokrijemo.




Mešan pirin kruh
Mešan pirin kruh
Pa še povezava do strani, kjer si lahko preberete vse o meni

https://mojbosch.si/ideje-in-nasveti-z-ursko/rocknroll-kuhalnica-zmagovalka-zdravje-v-kozarcu/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.