Glavne jedi

Mesna pita s paljenim testom

Mesna pita s paljenim testom, je sestavljena iz krhkega testa, mešanega mletega mesa in iz paljenega testa, v katero sem dodala krompir in korenček. Njena priprava je dokaj hitra in zelo okusna, postrežemo jo še toplo ali pa ohlajeno. Zraven se prileže čičerikina solata.
Pita z mletim mesom in paljenim testom




V receptu je uporabljen model za pite velikosti 26 cm.


Najprej skuhamo krompir in korenje za paljeno testo, potrebujemo 370 g krompirja in testa (količina skuhane zelenjave).
Sestavine: 

Krhko testo:

300 g moke
160 g masla
1 jajce
Sol

Iz navedenih sestavin zgnetemo testo, potem pa naj počiva približno 30 minut v hladilniku.

Medtem pripravimo nadev iz mletega mesa.

Nadev iz mletega mesa:

800 g mletega mesa (jaz sem uporabila mešano goveje in svinjsko meso)
1 srednja čebula
2 stroka česna
Žlica olja
3 žlice paradižnikove mezge
Sol, poper in čili po okusu
10 zrn koriandra
1 ravna žlicka kardamona
1 žlička limonine lupinice
1 žlička rdeče paprike
150 ml vina (polsuho)
100 g paradižnika (jaz sem uporabila češnjev paradižnik
150 g naribanih jabolk
2 žlici krušnih drobtin

*po želji dodamo še kakšne začimbe

Čebulo narežemo na drobno. Olje segrejemo in dodamo čebulo, pražimo da postane steklena, nato dodamo strta stroka česna. K čebuli in česnu dodamo mleto meso in pražimo približno 5 minut. Dodamo paradižnikovo mezgo, vino in začimbe. Kuhamo približno 20 minut oziroma dokler ne izhlapi skoraj vsa tekočina. Pred koncem dodamo narezane paradižnike, jaz sem češnjevce narezala na polovice in dodala k mesu.

Ko je meso kuhano vzamemo z ognja in mu dodamo naribane jabolke in drobtine, premešamo.

Pustimo da se ohladi.

Sedaj pripravimo krhko testo.

Testo razvaljamo in ga prenesemo v model za pite, ga poravnamo, oblikujemo tudi robove. Testo nekajkrat prepikamo z vilico.

Po testu razdelimo nadev.

Paljeno testo:

120 ml vode
120 ml mleka
115 g masla
1 ravna čajna žlička soli
4 jajca

370 g krompirja in korenja (2 srednja krompirja in en srednji korenček)


V kozici zmešamo vodo, mleko, maslo in sol, kuhamo tako dolgo da se maslo raztopi. Vzamemo z ognja in vmešamo vso moko, da dobimo homogeno zmes.
Kozico vrnemo na ogenj in testo mešamo da se odlepi od posode in da dobimo kepo.
Kozico odstavimo in še v vroče testo en za drugim vmešamo jajce in dobro premešamo.

Krompir in korenje pretlačimo in solimo.

Testu dodamo pretlačen krompir in korenje, dobro premešamo. Testo nadevamo v dresirno vrečko.

Paljeno testo s krompirjem in korenjem nabrizgamo na mleto testo. 

Uporabila sem zvezdasti nastavek velikosti 17 mm.

Pito pečemo na 200 stopinj 10 minut, nato pa na 190 stopinj, še približno 30 minut.

Ko vzamemo pito iz pečice, jo pustimo počivati 5 - 10 minut, nato pa jo razrežemo in postrežemo.

Mesna pita s paljenim testom
Mesna pita s paljenim testom
Mesna pita s paljenim testom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.