Torte

Nežna torta

Nežna torta

Nežna torta, vsebuje makov biskvit,nežno kremo iz sladke smetane, kremnega sira, rumenjakov in bele čokolade, med kremo pa kraljuje makov žele, kateri je enostaven za pripravo. Kljub temu da se zdi da je torta zahtevna za pripravo, ni.

V receptu je uporabljen pekač velikosti 20 cm in obroč za žele velikosti 15 cm.

Sestavine:

Biskvit:

3 beljaki
2 celi jajci
120 g sladkorja
50 g mletega maka
120 g moke
100 ml sladke smetane

Za navlažitev biskvita:

Sok polovice limone (manjše)
Nekaj žlic vode
1-2 žlici sladkorja

Celi jajci stepemo s sladkorjem, stepamo približno 10 minut. Beljake stepemo v sneg. V maso iz celih jajc dolijemo sladko smetano, presejemo moko in dodamo mak. Narahlo premešamo, nato postopoma dodamo beljakov sneg.
Maso razdelimo v okrogli pekač in pečemo na 180 stopinj, 20 - 25 minut.

Biskvit ohladimo in narežemo na dva enaka dela.

Makov žele

100 g mletega maka
50 g sladkorja
150 ml mleka
1 želatina v prahu ali 6 lističev želatine

Mleti mak, sladkor in mleko pristavimo na ogenj, kuhamo do vrenja. Želatino pripravimo kot piše na navodilu in jo vmešamo v toplo makovo maso, mešamo tako dolgo, da se želatina raztopi. Maso vlijemo v okrogli model in pustimo na sobni temperaturi 5 minut, nato pa jo shranimo v zmrzovalnik 20 - 30 minut.

Krema:

3 rumenjaki
120 g sladkorja
200 g kremnega sira
100 g bele čokolade
400 ml sladke smetane

Rumenjake s sladkorjem  stepemo z mešalnikom, nato pa jih skuhamo na pari do gostega. V shuhano, toplo rumenjakovo maso damo belo čokolado in jo mešamo tako dolgo da se čokolada raztopi. Masa postane zaradi čokolade bolj čvrsta!
Ohladimo in v to maso vmešamo kremni sir, mešamo energično, da se kremni sir in rumenjakova masa združita.
Sladko smetano stepemo in jo narahlo vmešamo v rumenjakovo maso. 

Žele vzamemo in zmrzovalnika in ga pustimo na sobni temperaturi 
5 - 10 minut.

Prvi biskvit postavimo na servirni pladenj. Okrog biskvita namestimo tortni obroč in v notranjost obroča acetatno folijo. Biskvit poškropimo z mešanico limone in vode.
Na biskvit namažemo 10 žlic kreme na kremo damo makov žele. 
Kremo razdelimo na približno 2 enaka dela. Rob želeja (med želejem in obročem napolnimo s kremo, vrh želeja premažemo s kremo. Na kremo položimo drugi bisvit in ga premažemo s kremo. Nekaj kreme lahko prihranimo za krašenje.

Torto postavimo v hladilnik, najboljše preko noči. 

Naslednji dan odstranimo tortni model in acetatno folijo, če je potrebno kremo zravnamo. 

Torto okrasimo.





Nežna torta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.