Kvašene in ostale dobrote

Pomarančno makova potica

Pomarančno makova potica. Prava potica za praznično mizo, pa še spečemo jo lahko nekaj dni prej, ker rabi nekaj časa da razvije pravo aromo, vseeno pa ostane mehka.  Ta potica je bila tudi finalistka za naj potico 2019.

Pomarančno makova potica
Testo:

1 kg moke
50 g kvasa
4 rumenjaki
1 jajce
60 g sladkorja
3,5 dl mleka
2 žlički soli
100 g zmehčanega masla
50 g olja
Pomarančna lupina ene pomaranče

Nadev:

550 g mletih piškotov
170 g maka v zrnu
120 sladkorja
Približno 1,5 dl soka v katerem smo kuhali pomaranče
150 g sladke smetane
sok 1 večje pomaranče 2
2 jajci
Pomarančna lupina ene pomaranče
Pol čajne žličke kardamona
Po želji 2 -3 kapljice pomarančne arome

Sestavine za kuhane pomaranče:

630 g očiščenih, narezanih pomaranč
60 g sladkorja
2 dl vode
Pol žličke cimeta

In še: 100 g kandiranih pomarančnih lupin (oranžat)

Postopek:

Nadev:

Pri tej potici prvo naredimo nadev, ker rabimo za njegovo pripravo malo več časa.
Kekse zmeljemo v fino »moko«. Pomaranče očistimo, pomembno je da jim odstranimo belo kožo in peške, drugače bo nadev grenil. Pomaranče narežemo na kocke, sok katerega spustijo tudi uporabimo. V kozico stresemo sladkor, dodamo vodo in počakamo da se sladkor raztopi. V tekočino damo cimet in narezane pomaranče in sok katerega so spustile med rezanjem. Kuhamo 5 minut. Pomaranče ohladimo v tekočini, potem jih precedimo, tekočino shranimo. Kuhane pomaranče in kandirane pomarančne lupine zmeljemo s paličnim mešalnikom v gladko zmes. Sladko smetano segrejemo in z njo prelijemo mak. Mlete piškote dobro premešamo z pomarančno maso, v to maso primešamo makovo maso. Vse skupaj premešamo. Jajci stepemo s sladkorjem, pomarančnim sokom, s sokom v katerem smo kuhali pomaranče in začimbami. To jajčno mešanico prelijemo po pomarančno – makovi masi in dobro premešamo, da dobimo lepo maso. Masa naj ne bo presuha ali premokra. Na koncu po želji dodamo pomarančno aromo.

Testo:

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in prelijemo z nekaj žlicami toplega mleka. Pustimo vzhajati. Rumenjake in jajce penasto umešamo s sladkorjem. V skledo presejemo moko, na rob moke damo sol. V sredino moke naredimo jamico, v njo vlijemo vzhajan kvas, jajčno zmes in preostalo toplo mleko. Zamesimo grobo testo, nato med mešanjem dodamo mehko maslo in olje. Testo mesimo toliko časa, da postane gladko, da se ne oprijema rok in posode. Zgneteno testo pokrijemo in pustimo počivati približno eno uro. Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom, zvijemo. Potico previdno položimo v namaščeno potičnico in ponovno pustimo vzhajati. Zgornjo (vzhajano) plast potice po želji premažemo z mešanico iz rumenjaka in mleka in jo večkrat prebodemo. Potico damo v ogreto pečico in jo pečemo na 180 stopinj, približno 1 uro. Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo malo ohladimo v potičnici, nato pa jo previdno poveznemo na pladenj. 
 Ohlajeno potico po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Pomarančno makova potica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.