Pomarančno makovi piškoti, lepi in okusni piškoti, kateri popestrijo praznično mizo. V piškotih se prepletajo okusi pomaranče in maka.
Testo:
200 g moke
100 g masla
50 g sladkorja
50 g maka v zrnu
Sok ene manjše pomaranče
Pomarančna lupinica
Nadev:
100 g mletih piškotov
4 jedilne žlice marelične marmelade
4 jedilne žlice pomarančnega soka
Pomarančna lupina in aroma
50 g oranžata
Kardamon po okusu
Za okras:
Bela čokolada
Postopek:
Maslo sobne temperature stepemo z sladkorjem, pomarančnim sokom in lupinico, nato dodamo preostale sestavine in zgnetemo. Testo pustimo počivati v hladilniku 2 uri. Medtem pripravimo nadev. Oranžat zmeljemo v gladko maso in mu primešamo pomarančni sok, marelično marmelado, mlete piškote in vse dobro premešamo.
Iz hladilnika vzamemo testo in oblikujemo 15 g kroglice, ki jih sproti polagamo na pekač.
Ko oblikujemo vse kroglice v vsako s pomočjo kuhalnice vtisnemo luknjico.
Piškote pečemo na 180 stopinj, približno 10 minut. Pazimo da piškote ne prepečemo. Ko vzamemo piškote iz pečice, v vsak piškot vtisnemo luknjo in v luknjo damo nadev, vendar je naj nadeva malo več, da se pokrije celi zgornji del piškota. Na vsak piškot narišemo črte iz bele čokolade.
Piškoti se lepo zmehčajo na sobni temperaturi. Na hladnem, v primernih posodah pa zdržijo približno dva tedna.