Kvašene in ostale dobrote

Prababičini orehovi listnati žepki

Prababičini orehovi listnati žepki, recept je res že star, vendar ga obožujem, ker je od prababice. Rada imam njene recepte in si res želim da se njeni recepti ohranijo.
Žepki so res okusni, njihova priprava je preprosta, edino kar vzame malo več časa, je čakanje da testo nekajkrat počiva.
Prababičini orehovi listnati žepki
Testo:
250 g mehke moke
2 rumenjaka
2 jedilni žlici ruma
1 jedilna žlica limoninega soka
150 ml mineralne vode

Iz navedenih sestavin zgnetemo testo, na koncu vlijemo mineralno vodo in gnetemo, dobiti moramo mehko testo.

Masleno testo
250 g masla
150 g mehke moke
1/2 žličke soli

Iz navedih sestavin zgnetemo mehko masleno testo.

Testi naj počivata
15 minut.

Nadev

200 g mletih orehov
100 g sladkorja
1 manjša naribana jabolka
2 beljaka

K orehom dodamo sladkor, naribano jabolko in beljaka, premešamo.

Priprava žepkov

Prvo testo razvaljamo, valjamo ga od sebe in proti sebi, na to položimo masleno testo in ga do 3/4 namažemo po spodnjem testu, robove stisnemo skupaj, da dobimo kvadrat. Testo naj počiva 15 minut.
Testo razvaljamo, spet valjamo od sebe in proti sebi. Nato zgornji del testa prepognemo do polovice, nato še spodnji del testa prepognemo na prvi del ki smo ga prepognili. Nato prepognemo spodnji del na prvi del ki smo ga prepognili. Nato testo prepognemo z leve strani do sredine in z desne strani na levo. Počiva naj 15 minut.
Testo še enkrat razvaljamo in ponovimo kot je napisano ozgoraj, vendar v obratni smeri. Testo naj spet počiva 15 minut.

Zadnjikrat testo razvaljamo na 2 cm debelo, naražemo kvadrate 6x6 cm. Na sredino vsakega kvadrata damo kupček orehovega nadeva in prepognemo in stranice pritisnemo. Pečemo na 200° C do zlato rumene barve.
Prababičini orehovi listnati žepki
Prababičini orehovi listnati žepki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.