Kvašene in ostale dobrote

Prekmurske pogačice

Prekmurske pogačice, za tem imenom se skrivajo pogačice s praženimi bučnimi semeni. Originalni recept je od moje tete, katerega sem malo spremenila, da mi je še bolj všeč. Pogačice so odličnega okusa, dokaj hitre za pripravo, priležejo se za malico, kosilo,... Pri nas jih vsi obožujemo.
Prekmurske pogačice

Sestavine:

Osnovno testo:
1 kg ostre moke
50 g kvasa
250 ml mlačne vode
250 ml mlačnega mleka
3 žličke soli
1 žlička sladkorja
1 jedilna žlica olja

Nadev:
400 g margarine ali 300 g masla
100 g mletih, praženih bučnih semen
1 žlička soli
1 žlička mletega popra
1 žlička moke

Premaz:
2 jajci
Malo soli

Dekoracija:
Cela bučna semena

Priprava:

V posodo damo presejano moko, na rob moke damo sol, dolijemo mlačno vodo. Kvas zmešamo z mlačnim mlekom in sladkorjem, pustimo vzhajati. Vzhajan kvas vlijemo k moki in na kratko zgnetemo, nato dolijemo olje in zgnetemo v gladko testo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.

Ko testo vzhaja pripravimo nadev. Margarino ali maslo zmešamo s soljo, poprom, mletimi bučnimi semeni in moko. Nadev naj stoji na sobni temperaturi.

Vzhajano testo razvaljamo na 2 cm debelo, na 3/4 testa namažemo nadev iz bučnih semen. Testo zvijemo (kot pri izdelavi listnatega testa, postopek si lahko pogledate pri receptu Prababičini orehovi listnati žepki).
Pustimo stati 15 minut.

Testo ponovno razvaljamo in zvijemo v obratno smer. Pustimo stati 15 minut.

Zadnjikrat testo razvaljamo 2 cm debelo in izrežemo pogačice.
Pekač obložimo s peki papirjem in na njega položimo pogačice.

Pogačice dvakrat premažemo z razžvrkljanim jajcem, v sredino položimo bučna semena.

Pogačice pečemo na 250 stopinj do zlato rumene barve, približno 20 minut.
Ptekmurske pogačice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.