Ostale sladice

Preprosta pita

Preprosta pita, vendar božanska. V nadevu se skrivajo slive, skuta in jogurt, dodatni okus pa prinesejo orehi v testu. Pita je enostavna za pripravo, tako da se njene priprave lahko lotijo tudi začetniki
Preprosta pita
Za to pito rabimo pekač, ki je primeren za pite, velikosti 28 cm.

Sestavine za testo:

230 g moke
100 g mletih orehov
180 g zmehčanega masla
130 g sladkorja
2 jedilni žlici tekočega jogurta 
ščep soli
Malo pimeta (lahko ga izpustimo)

 V primerno posodo damo sladkor in maslo, nekaj minut stepamo in dodamo preostale sestavine in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku približno 30 minut.

Nadev:

2 jajci
400 g izkoščičenih sliv
250 g nepasirane skute
200 ml tekočega jogurta
150 g sladkorja
2 žlički vanilijevega sladkorja
5 jedilnih žlic pšeničnega zdroba
ščep soli

Slive damo v blender in jih zmeljemo. Jajci in sladkor stepemo (ročno, ni treba dolgo), dodamo skuto, jogurt, sol, vanilijev sladkor in slivov pire, nadev premešamo.

Pripravimo model za pite, narahlo ga premažemo in posipamo z moko. 

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

 Testa ni potrebno razvaljati, samo ga položimo v pekač in ga s prsti razdelimo in zravnamo po dnu pekača, ne pozabimo na rob pekača. 

Na testo enakomerno razdelimo nadev in ga zravnamo.

Pito položimo v ogreto pečico in jo pečemo 35 - 45 minut, čas pečenja prilagodimo svoji pečici!

Pito pustimo da se popolnoma ohladi v pekaču, nato pa jo previdno zvrnemo iz pekača.

- pšenični zdrob v nadevu lahko izpustimo, vendar bo nadev bolj mehak. Če ga izpustimo, priporočam da ohlajeno pito postavimo za nekaj časa v hladilnik, da jo lahko lažje narežemo. Če izpustimo pšenični zdrob, priporočam, da pito narežemo v pekaču.
Preprosta pita
Preprosta pita

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.