Rižev narastek z orehi in makom, je sočen in poln okusov. Pa še enostaven je za pripravo, tako da se zelo težko ponesreči.
Sestavine:
1500 ml mleka
300 g riža
Lupinica ene limone
40 g masla
5 jajc
Malo soli
120 g sladkorja
Muškatni orešček
Mleko segrejemo. Riž operemo in ga damo kuhati v segreto mleko, dodamo sol, maslo in limonino lupinico. Občasno premešamo in kuhamo 15 - 20 minut. Pazimo da riž ne razkuhamo.
Kuhan riž ohladimo.
Jajca stepemo s sladkorjem (stepamo približno 5 minut) in jih primešamo k ohlajenemu rižu. V riž naribamo muškatni orešček in premešamo.
Riž razdelimo na tri enake dele.
Orehov nadev:
100 g orehov
Približno 60 g mleka
2 žlici sladkorja
2 žlici ruma
Orehe zmešamo s sladkorjem in vročim mlekom, nekoliko ohladimo in vmešamo rum.
Makov nadev:
100 g mletega maka
70 g mleka
2 žlici sladkorja
Mak zmešamo s sladkorjem in vročim mlekom.
V en del riža vmešamo orehov nadev, v en del riža vmešamo makov nadev, tretji del pa pustimo prazen.
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
V pripravljen tortni model velikosti 30 cm, vlijemo riž z makom in damo pečti 10 minut. Po desetih minutah vzamemo iz pečice in po makovem delu polijemo čisti mlečni riž in vrnemo v pečico za 10 minut. Po desetih minutah vzamemo iz pečice in previdno polijemo z orehovim nadevom.
Temperaturo pečice znižamo na 190 stopinj in rižev narastek pečemo še približno 25 minut.
Rižev narastek nekoliko ohladimo in ga potresemo z mletimi orehi.