Kvašene in ostale dobrote

Rolice iz polnozrnate pirine moke

Rolice iz polnozrnate pirine moke, zakaj ne bi enkrat postregli namesto žemljic, rolice iz polnozrnate pirine moke? Rolice so nadvse mehke in okusne. Malo več časa vzame njihova priprava, vendar so zato tako mehke.

Rolice iz polnozrnate pirine moke
Sestavine za 9 rolic po približno 100 g:

500 g polnozrnate pirine moke
10 g kvasa
200 ml mlačne vode
50 ml mlačnega mleka
2 žlički soli
1,5 žlička sladkorja
1/2 žličke mlete kumine
Noževa konica mletega popra
50 g zmehčanega masla

Za premaz:

1 rumenjak

Priprava:

V manjši posodi segrejemo mleko. V malo mleka nasujemo sladkor, nanj nadrobimo kvas in pustimo da vzaja na toplem. 
Moko presejemo v posodo, na rob moke damo sol, v sredino vlijemo vodo, preostanek mleka, kumino in poper. Na koncu vlijemo na sredino še vzhajan kvas.  Malo zgnetemo in postopoma dodamo zmehčano maslo. Če je masa preredka dodamo še malo moke, vendar ne pretiravajmo, ker bo drugače testo pretrdo, če pa se nam zdi testo pretrdo dodamo še malo tople vode ali mleka. Zgnetemo v gladko testo.
Testo pustimo počivati na toplem približno 45 minut.

Vzhajano testo pregnetemo in oblikujemo v štruco, katero razdelimo na 9 enakih delov, vsak del hitro pregnetemo in oblikujemo v kroglico. Nato vzamemo eno kroglico in jo razvlajamo v dolžino, valjamo od sebe in proti sebi, nato pa še malo v širino. Nato testo prepognemo do polovice, prvo zgornjo stran testa proti sebi, nato še spodnjo stran testa (od sebe). Tako prepognjeno testo obrnemo (kot kaže slika) in ga na tanko razvaljamo.
Ko je testo razvaljano ga zvijemo v rolice oz v roladice in položimo na pekač. 

Rolice pustimo vzhajati še 20 minut, nato pa jih premažemo z rumenjakom. Rolice pečemo na 190 stopinj, približno 25 minut.
Pečene vzamemo iz pečice in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, pustimo da se ohladijo.

Rolice iz polnozrnate pirine moke
Rolice iz polnozrnate pirine moke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.