Ozimnica,  Sirupi, sokovi, likerji

Sirup iz cvetov vrtnic

Sirup iz cvetov vrtnic je aromatičen, sladek in zapeljiv sirup. Sirup naredimo iz dišečih, neškropljenih vrtnic, cvetovi naj bodo lepi, veliki in zdravi.  Barva sirupa je odvisna od barve vrtnic, izrazite barve dobimo iz rdečih in temno rožnatih vrtnic, če pa uporabimo svetlo rožnate vrtnice, pa dobimo nežno barvo sirupa.

Sirup uživamo razredčenega z vodo ali ga dodamo k različnim sladicam.


Sirup iz cvetov vrtnic
25 večjih cvetov vrtnic
2 l vroče vode
2 žlici citronske kisline
1,5 kg sladkorja
2 vanilin sladkorja
1 noževa konica pimeta

Postopek:

Vrtnice očistimo, če je potrebno jih operemo. Cvetne liste položimo v večjo posodo in jih prelijmo s vročo vodo. Posodo pokrijemo s krožnikom, ko je tekočina mlačna, ji primešamo citronsko kislino. 
Tekočina je svetla, vendar ko ji primešamo citronsko kislino, se zgodi čarovnija, tekočina se obarva.  

Naj stoji preko noči.

Sirup iz cvetov vrtnic
Naslednji dan pripravimo steklenice, dobro jih operemo in jih položimo za 20 minut v pečico, ogreto na 110 stopinj, pokrovčke pa prekuhamo.

Ko imamo steklenice pripravljene, tekočino precedimo čez cedilo in cvetne lističe ožamemo. Posodo pristavimo na ogenj, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in premešamo, kuhamo na nizkem ognju približno 20 minut, pred koncem kuhanja dodamo pimet.

Sirup nalijemo v vroče steklenice in jih takoj zapremo. Steklenice zavijemo v odejo, da se počasi ohladijo do naslednjega dne.

Sirup shranimo na temnem mestu, odprtega pa imamo v hladilniku.

Sirup iz cvetov vrtnic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.