Ozimnica,  Sirupi, sokovi, likerji

Sirup iz žajbljevih cvetov in jagod

Sirup iz žajbljevih cvetov in jagod je sirup zanimivega okusa in prečudovite barve. Je prava pijača za vroče poletne dni.

Sirup iz žajbljevih cvetov in jagod
Žajbelj je vedno zelen polgrmiček, kateri ima sivkaste liste in modre do škrlatne cvetove in ga najdemo na marsikaterem vrtu. 
Žajbelj je najbolj znan za zdravljenje vnete ustne votline in žrela, uporablja pa se tudi  proti kašlju, potenju. pri tem se uporabljajo Uporablja pa se tudi v kulinariki kot začimba za pečenke, ribe, krompir... vendar pa z njegovo uporabo ne smemo pretiravati, ker imajo listi močno aromo. Liste lahko uporabimo za pripravo čaja, likerja, vina, sirupa. 
Cvetove žajblja obožujejo čebele, mi pa iz njih lahko naredimo odličen sirup, vendar ne porežimo vseh cvetov, nekaj cvetov pustimo tudi za njih.

Sestavine:

60 g žajbljevih cvetov
110 g jagod 
2 l vode
1 limona
1 žlica citronske kisline
1, 5 kg sladkorja
2 vanilin sladkorja
Sirup iz žajbljevih cvetov in jagod
Sirup iz žajbljevih cvetov in jagod
Postopek:

Jagode z vilicami pretlačimo in jih dodamo v vodo, nato dodamo cvetove in jih skupaj s citronsko kislino, narezano limono namakamo 24 ur.

Naslednji dan pripravimo steklenice, dobro jih operemo in jih položimo za 20 minut v pečico, ogreto na 110 stopinj. Pokrovčke pa prekuhamo.

Ko imamo steklenice pripravljene, vodo, cvetove in jagode precedimo skozi cedilo. Nato še iz jagod in cvetov iztisnemo vso tekočino. 
K tekočini dodamo sladkor in vanilijev sladkor, pustimo da se sladkor stopi in zavremo, peno sproti pobiramo. Če želimo, lahko med kuhanjem sirupa dodamo še pest cvetov in jagod, katere poberemo ko je sirup kuhan.

Sirup iz žajbljevih cvetov in jagod
Še vroč sirup nalijemo v vroče steklenice in jih zapremo.

Sirup iz žajbljevih cvetov in jagod

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.