Snežne kepe, sladica mojega otroštva, katero mi je babica vedno naredila in mjeme snežne kepe so bile najboljše.
Tako da je to njeni recept, ker želim da se tradicija ohrani.
Sestavine za kepe:
4 beljaki
1 žlica sladkorja
500 ml mleka
Vanilijeva omaka:
4 rumenjaki
3 žlice sladkorja
1 žlica vanilijevega sladkorja
1/2 zavoja vanilijevega pudinga
Iz beljakov stepemo trd sneg, v sneg dodamo sladkor. Sneg mora biti res trd.
V lonec pristavimo mleko in ga segrejemo, skoraj do vretja. Z žlico zajemamo kepe in jih previdno polagamo v segreto mleko. Kepe kuhamo na eni strani 1 minuto, potem jih obrnemo in kuhamo še na drugi strani 1 minuto. Ko so kepe kuhane jih poberemo iz mleka in jih položimo na krožnik. Postopek ponovimo, dokler ne porabimo vsega snega.
Ko smo porabili ves sneg, mleko odstavimo in iz mleka poberemo vse ostanke beljaka.
Rumenjake stepemo s sladkorjem, vanili sladkorjem, vanilijevim pudingom in to mešanico počasi vlijemo v vroče mleko, dobro premešamo. Med stalnim mešanjem kuhamo 2 minuti, pazimo da nam ne zavre. Omaka ni gosta kot puding.
Vanilijevo omako prelijemo v kozarce ali v skledo in na njo položimo kepe. Omaka se malo zgosti med ohlajanjem, vendar ni kot puding!
Ponudimo mlačne ali dobro ohlajene.