Torte

Torta treh okusov

Torta treh okusov je sestavljena iz moussa iz bele čokolade, želeja in jabolk in vina ter želeja iz medu. Sama priprava torte ni zahtevna, največ časa nam vzame hlajenje želejev in cele torte. 
Recept je nastal ko sem zagledala jabolke in med in me je prešinila ideja, da bi naredila torto iz teh sestavin, tako sta nastala želeja.
Torta treh okusov
Za to torto je uporabljen model 20 cm ali nastavljiv obroč in nastavljiv obroč 22 cm.

Sestavine:

Biskvit:

4 jajca
100 g sladkorja
90 g moke
Sol

Jajca, sladkor in sol stepamo približno 15 minut, nato vmešamo moko. Maso vlijemo v pripravljen model velikosti 20 cm.

Biskvit pečemo približno 20 minut, preverimo z zobotrebcem, če je suh, je biskvit pečen. 

Žele iz jabolk in vina

300 g jabolk (očiščenih, narezanih)
Sok 1 manjše limone
80 g sladkorja
Cimet po okusu
1/2 ravne žličke kurkume
200 ml sladkega vina
20 g želatine v prahu
70 g na drobno narezanih jabolk

Kozico pristavimo na ogenj in dodamo 300 g jabolk, limonin sok, sladkor in kuhamo tako dolgo, da bodo jabolke mehke. Kuhana jabolka gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zmiksane jabolke vrnemo na ogenj in jim dolijemo vino, kuhamo še približno 10 minut.
Želatini dodamo 5 žlic vode in jo pustimo.
Po 10 minutah vzamemo jabolke z ognja in jim vmešamo začimbe in želatino, mešamo tako dolgo da se želatina raztopi.

Pustimo da se nekoliko ohladi, približno 10 minut. Ko se jabolka hladijo, pripravimo pekač ali pladenj, kateri bo pasal v zamrzovalnik, živilsko folijo damo na pekač/pladenj in na njega nastavljivi obroč, velikosti 20 cm. V obroč vlijemo kuhana jabolka z vinom in na to porazdelimo narezana jabolka. Vse skupaj shranimo v zamrzovalnik za približno 1 uro.

Sedaj pripravimo drugi žele.

Žele iz medu

200 g meda
3 kapljice vanilijeve arome ali paste
200 g sladke smetane
100 g mleka
20 g želatine v prahu

Med in vanilijevo aromo pristavimo na ogenj, segrejemo da med postane tekoč, nato medu dolijemo sladko smetano in mleko. Kuhamo 5 minut. Pripravimo želatino. Želatini dodamo 5 žlic vode in pustimo da nabrekne. Nato jo vmešamo v maso iz meda. Pustimo da se nekoliko ohladi, približno 10 minut. Žele iz jabolk in vina vzamemo iz zmrzovalnika in na to vlijemo žele iz meda. Vse skupaj vrnemo v zmrzovalnik, v zmrzovalniku pustimo približno 1 uro in 30 minut.

Mousse iz bele čokolade

450 g bele čokolade
350 ml sladke smetane
30 g želatine v prahu

450 g sladke smetane

Čokolado narežemo. Pripravimo želatino, prelijemo jo s 6 žlicami mrzle vode in pustimo da nabrekne. Sladko smetano segrejemo in z njo prelijemo čokolado, mešamo da se čokolada stopi. Nato vmešamo želatino.
Pustimo da se ohladi.

450 g sladke smetane stepemo in v njo ročno postopoma vmešamo kremo iz bele čokolade. 

Pripravimo pladenj ali pekač, kateri gre v zmrzovalnik. Na dno pladnja/pekača položimo živilsko folijo in na njo položimo nastavljiv obroč, velikosti 22 cm. Zmrznjen žele vzamemo iz zmrzovalnika.

Na živilsko folijo (v obroč) nanesemo približno 13 žlic moussa, na to položimo žele, žele iz meda je naj obrnjen v mousse (jabolčni in medov, sta skupaj zmrznjena). Po želeju in stranicah porazdelimo preostali mousse in na njega položimo biskvit in ga narahlo potisnemo v mousse, če je potrebno ga zravnamo po biskvitu.

Sedaj je torta narobe obrnjena, tako jo pustimo in jo shranimo v zmrzovalniku 8 ur.

Po 8 h urah vzamemo torto iz zmrzovalnika in obroč torte na hitro segrejemo s sušilcem lase, ne segrevajmo predolgo, da se mousse ne prične topiti, nato previdno odstranimo obroč. Če je potrebno mousse zravnamo. Torto vrnemo v zmrzovalnik.

Mirror glaze:

Sestavine: 

350 g bele čokolade
150 g vode
200 g sladkorja
200 g kondenziranega mleka
20 g želatine

Torta mora biti obvezno zmrznjena!

Za mirror glaze preliv sem uporabila naslednji recept: https://chefiso.com/p/white-chocolate-mirror-glaze-recipe/
Jaz sem sicer uporabila manj sladkorja, vanilijevo aromo sem izpustila in namesto 19 g želatine sem dala 20 g želatine 😉

Želatino pripravimo po navodilu.
Na ogenj pristavimo vodo, kondenzirano mleko, sladkor in mešamo da se sladkor stopi in zavremo do vrenja.
Odstavimo z ognja in vmešamo želatino, dobro premešamo in vsipamo narezano čokolado, premešamo da se stopi. Nato premešamo še s paličnim mešalnikom, preliv precedimo in pustimo da se ohladi nekje na 33 stopinj. 

Preliv razdelimo na toliko delov, koliko vrst barv bomo uporabili. Jaz sem ga razdelila na dva dela.

Torto vzamemo iz zmrzovalnika in jo postavimo na visoko podlago, pod njo pa postavimo pladenj, da bo odvečna glazura lahko odtekla. 
Torta treh okusov
Torto polivamo, z enim prelivom, nato pa z drugim ali pa z obema naenkrat, odvisno kakšni vzorec želimo. 

Ko torto polivamo moramo biti hitri, da dobimo lepo gladko površino. Ko torto enkrat prelijemo, jo več ne popravljamo, ker se bo vse poznalo.

Sedaj torto pustimo na sobni temperaturi, (približno 3 ure) da se odtali, nato pa jo postavimo v hladilnik.

Torta treh okusov
Najboljše je, da torto treh okusov naredimo večer oziroma en dan prej, da jo drugi dan dokončamo. Večer pa jo potem že lahko postrežemo. 
Torta treh okusov
Torta treh okusov

Torta treh okusov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.